EIGENMANN 40 JAAR LATER
Eigenmann vierde in 2017 hun 40 jarig bestaan. In 1977 opende Eigenmann de eerste winkel- ‘Het Winkeltje’ in Wassenaar. Wat ze meenamen uit die 40 jaar ervaring is samengevat neergeslagen in hun handvest. Terugblikkend leerden zij dit jaar een duidelijk lijn in het design, de vervaardiging technische ontwikkelingen en de service- van Eigenmann zien. Dit mondde uit in een handvest- hun handreiking naar hun klanten voor nieuwe ontwerpen.
Eigenmann’s creaties zijn door de jaren heen steeds opnieuw het resultaat van het bewuste samenspel tussen opdrachtgever, de drager, de ontwerper, de vervaardigers van het sieraad. Deze leiden iedere keer weer tot het persoonlijke en unieke karakter van elke creatie. Zij zijn goudsmeden die enkel maatwerk leveren- alle stukken zijn uniek en ‘op maat’ in nauwe samenwerking met de klant gemaakt. Een handvest is daarin een mooi instrument voor een goed gesprek.
Het werken met edelmetalen begon met de opleiding tot zilversmid die Puck Eigenmann als Zwitserse in Schaffhausen in 1966 begon. Na de afronding volgde een reis op haar zelf naar Denemarken, welke afboog naar Schoonhoven in Nederland. Samen met haar toenmalige partner die ze in Schoonhoven leerde kennen, die in Schoonhoven was opgeleid tot goudsmid, begonnen ze te werken in antiekrestauraties in groot zilverwerk in een atelier in Den Haag. In 1977 volgde ‘Het Winkeltje’ in Wassenaar. Hier begon het juwelen ontwerp avontuur.
Via design en materiaalkeuze profileerde Eigenmann zich met eigenzinnige sieraden- klassiek moderne stukken met een knipoog. Al vrij snel boekten ze hier successen mee. Hun design stijl kenmerkt zich door haar minimalistische voorliefde, die Puck Eigenmann via het Deense design uit die begin jaren leerde kennen. Deze combineerde ze met de meer klassieke vormentaal van de Italianen, welke ze tijdens een verblijf in Italië ontmoette.
En haar creatieve oog zoekt daarin ook steeds naar die ene spannende nuance die het stuk eigen en persoonlijk voor de drager zal maken. Puck hecht veel belang aan de gevoelswaarde van sieraden. Het is uitstekend als een sieraad emotionele waarde heeft. Het gaat dan in de richting van een amulet zoals dat in de 16e en 17e eeuw populair was. De vernieuwde vorm dient te ontstaan uit een synthese van de emotionele waarde van de opdrachtgever en de esthetische waarde van de ontwerper. Betrokkenheid kan een sieraad tot een amulet maken. De drager is ook een grote invloed op de uitstraling van een sieraad. Ook de draagbaarheid wordt duidelijk in het ontwerp meegenomen bij Puck. Een sieraad moet kortom sieren en plezieren. In 1988 besloot ze zich ook in Den Haag te gaan vestigen aan de Plaats, waar ze 2 panden, namelijk nummer 5 en nummer 7 betrok. Momenteel betrekken wij nummer 5 van de Plaats.
Puck -een ervaren goudsmid en juwelen ontwerper, is samen met haar huidige vrouw Annemarie, die innovatie strateeg en cultuurwetenschapper, is voortdurend in ontwikkeling en richten zich daarin ook steeds meer naar buiten. Zij geloven sterk in het mobiel ‘maken’ van hun juwelen aanbod, ofwel verbinden met collega designers zoals couturiers of andere artiesten. Dit met het oog op elkaar inspireren alsook het creëren van een meer totaal aanbod voor hun klanten in hun ‘eigen styling’.
Technische hulpmiddelen zoals iPad’s en andere grafische technieken benutten zij uiteraard op die gebieden waar hun ambachtelijk vakmanschap versterkt kan worden. Techniek inspireert en verrijkt het vak, maar het echte vakmanschap van het designen en smeden zal nooit verloren gaan. “Juist daarin liggen het oog en de hand van de vakvrouw, daar ligt het gevoel in, de passie en daarmee hun zeggingskracht”. De kracht van de eigen natuur, die van natuurlijke materialen, de Europese vormentaal en de vervaardiging procedés blijven het basis instrumentarium voor de vakmensen binnen Eigenmann.
T: 070 3655255
M: 06 42088251